Aug 29 2016

Debattartikel i Svenska Dagbladet: Dags för jämförpris på pension – ingen vet hur mycket de betalar

Avgifterna är viktiga för pensionen. Med låga avgifter blir det mer pengar kvar när det är dags att gå i pension. Säkert har du hört det förut. Men hur står det till med din egen pension? Fler än sex av tio mellan 25 och 64 år uppger själva att de inte vet vad de betalar för sin tjänstepension. Det visar en färsk undersökning från Novus på uppdrag av AMF. Samtidigt tyder mycket på att avgifterna för just tjänstepensionen är en större ögonbrynshöjare än vad många tror.

När man får gissa själv så tror nästan hälften att de kommer betala hundratals eller tusentals kronor i avgifter för sin tjänstepension efter 30 års sparande. Men det är i underkant oavsett om du är gruvarbetare eller astronaut. Tjänstepensionen står för en stor del av den samlade pensionen och efter ett helt yrkesliv har man ofta samlat ihop miljonbelopp. I takt med att tjänstepensionen växer så följer även avgifterna med. Få pensionsbolag har en övre gräns, takavgift, för hur mycket man betalar. För de flesta sparare rör det sig om tiotusentals kronor under en sådan lång tidsperiod som 30 år. Och för de som jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal kan det handla om hundratusentals kronor. Bara i avgifter.

Pensionen har flera typer av avgifter. Fasta avgifter, premieavgifter, kapitalavgifter, fondavgifter. För att nämna några. Avgifter som ska betalas inte bara under tiden du sparar utan även som pensionär. Oavsett om pensionen går upp eller ner i värde. Du får ingen faktura utan istället gröper avgifterna ut ditt kapital successivt utan att du märker det. Titta på de årliga värdebeskeden och lägg ihop alltsammans efter flera decenniers sparande. Det är ingen enkel övning. Varannan svensk har svårt för matematik enligt en studie från Finansinspektionen från ifjol.

Sedan en två månader tillbaka finns det möjlighet att själv beräkna avgifterna för sin tjänstepension via en räknesnurra på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida. Det är ett steg i rätt riktning men det räcker inte. Pensionsbolag och banker måste dra sitt strå till stacken och komma överens om ett standardiserat jämförpris som används av alla. Det har diskuterats i många år men har inte blivit verklighet ännu. Idag är det enkelt att jämföra vad olika alternativ kostar när man ska låna pengar eller försäkra sin bil. Dessutom finns det ett Norman-belopp som visar vad det kostar att månadsspara i fonder i 10 år. Självklart bör det vara lika enkelt för pensionen. Närmare nio av tio i vår undersökning tycker att jämförpris för pensionen är en bra idé.

Samtidigt är avgifterna inte allt. Även avkastningen är viktig. Men som sparare kan du, lika lite som någon annan, känna till avkastningen på förhand. Nu när räntorna är låga kommer den framtida avkastningen på pensionspengarna förmodligen inte att bli lika hög som tidigare. Det gör att frågan om låga avgifter blir extra viktig.

När du ska prata bolån med banken är det vanligt att även tjänstepensionen kommer på tal. Fråga då vad den beräknas kosta. Inte i procent utan i kronor. Idag och under alla år du ska spara. Du gör inte bara din pension till en plånboksfråga. Du hjälper även alla andra genom att skynda på den utveckling som måste ske.

Dan Adolphson, Trygghetsekonom AMF

Lisa Pettersson Noord

För mer information kontakta: